go
Προ-βολές για το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών - (06/03/2013)
ΠOΛITIΣMOΣ Hμερομηνία δημοσίευσης: 27-02-13
Προ-βολες

Φωτεινό παράδειγμα

Της Γιωτας Συκκα

Του αξίζει και με το παραπάνω. Από τα πιο σημαντικά μουσεία της χώρας, παρουσιάζει την ιστορία του δελφικού ιερού και του πιο ξακουστού μαντείου της αρχαιότητας στο οποίο έτρεχαν για τους χρησμούς της Πυθίας από τα πέρατα του κόσμου. Καλαίσθητο, διακριτικό, ενσωματωμένο στον περιβάλλοντα χώρο, σχεδόν σεμνό με τα περήφανα αγάλματά του να πρωταγωνιστούν, στεγάζεται σ’ ένα διώροφο κτίριο μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο.

Οι πλούσιες συλλογές περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα, αφιερώματα που καθρεφτίζουν τη θρησκευτικο-πολιτική αλλά και την καλλιτεχνική δραστηριότητα από την εποχή της ίδρυσης του απολλώνιου τεμένους (8ος αι. π.Χ.) έως την ύστερη αρχαιότητα.

Μερικοί από τους λόγους που το μουσείο επελέγη από το ελληνικό τμήμα του ICOM ως τιμώμενο για την τρέχουσα χρονιά είναι η διαχρονική προσφορά του και η συμβολή του στη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο εορτασμός του στις 18 Μαΐου με θέμα «Μουσεία (μνήμη+δημιουργικότητα) = κοινωνική αλλαγή», συμπίπτει και με τα 110 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου στο δελφικό τοπίο. Το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε το 1903 με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού ήταν σε σχέδια του Τουρνέρ, η ανακατασκευή του το 1958 σε σχέδια του Πάτροκλου Καραντινού, ενώ τη σημερινή του μορφή υπογράφει ο Αλέξανδρος Τομπάζης. Κι όλα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Αν αυτά αφορούν την επιστημονική κυρίως κοινότητα, οι επισκέπτες στέκονται στην ηρεμία του χώρου, την ευγένεια των υπαλλήλων, τις παροχές, τις ιδέες και πρωτοβουλίες της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων. Είναι ένα προνομιακό μουσείο που θα μπορούσε να βουλιάζει στη σιγουριά του.

Αντίθετα, η έκθεση του Γιώργου Ξένου με τίτλο «Διερχόμενοι», ευχάριστη έκπληξη για όλους, έδειξε πώς μπορεί να διαφοροποιηθεί ένα μουσείο. Ανθρώπινα περιγράμματα, φιγούρες, ακίνητες και αέρινες συγχρόνως, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ενας φόρος τιμής στο Δελφικό πνεύμα και φως αλλά και ένας διάλογος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Ομως το μουσείο των Δελφών και συγκεκριμένα τα γλυπτά του«Θησαυρού  των  Μασσαλιωτών», (ανάθημα  στους  Δελφούς που υπήρξαν αποικία των Φωκαέων) έχουν την τιμητική τους και στη Μασσαλία στο πλαίσιο  των εκδηλώσεων «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013». Η έκθεση που λειτουργεί ήδη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αμετακίνητα έργα, είναι μια μνεία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ένα «ταξίδι» στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Το έχουμε ανάγκη. Το ίδιο και η χώρα που χρειάζεται τις εξαιρέσεις, οι οποίες καθρεφτίζουν το καλό της πρόσωπο.

news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_27/02/2013_512536
Developed by Protean Technologies