go
τουρισμός / θρησκευτικός

Τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Οι βυζαντινές και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις σπάνιες εικόνες τους, τα κειμήλια οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, τα μοναστήρια, τα μετόχια και οι σκήτες, μαρτυρούν την επίμονη προσήλωση στις παραδόσεις και τη στενή και μακραίωνη διασύνδεση της με την τέχνη.
Η Φωκίδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, κάτι που το μαρτυρεί η διάσπαρτη πλειάδα των χώρων λατρείας. Χώροι ιστορικοί και μη που συνδυάζουν τα επιβλητικά τοπία με αρχιτεκτονικές απόψεις που εντυπωσιάζουν το μάτι και την ψυχή. Η τέχνη παρούσα με πραγματικά αριστουργήματα που θαμπώνουν ακόμη και τους πιο δύσκολους. Στις βραχώδεις κορυφές, δίπλα στην θάλασσα, μέσα σε σπηλιές ή καταμεσής του ελαιώνα, κάθε χώρος μαρτυρεί την παρουσία του Θείου.
Οι Δελφοί, στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, έχουν την τιμή να φιλοξενούν τα ιερά λείψανα μεγάλων Αγίων της ορθοδοξίας. Ο Άγιος Γεώργιος, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Χαράλαμπος, ο Άγιος Αγάπιος, ο Άγιος Νικήτας, ο Άγιος Θεόδωρος Τύρου και ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος, ευλογούν τους Δελφούς με την διαρκή τους παρουσία εις τους αιώνες.
Ο παλαιός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί από μόνος του ένα υπέροχο μνημείο για την πόλη των Δελφών. Με εκπληκτικά έργα τέχνης στη συλλογή του θα αποτελέσει εν ευθέτω ένα υπέροχο θεματικό μουσείο.


ο Άγιος Νικόλαος πολιούχος των Δελφών

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

ιερό λείψανο Αγίου Γεωργίου από τα κειμήλια του ναού του Αγ. Νικολάου Δελφών

το ιερό λείψανο του Αγίου Νικολάου στους Δελφούς

τα ιερά λείψανα των Αγίων ως κειμήλια του Ναού του Αγ. Νικολάου Δελφών

ο παλαιός ναός του Αγ Κωνσταντίνου στους Δελφούς

η ιστορική Μονή Προφήτη Ηλία Χρισσού

το αριστουργηματικό ξυλόγλυπτο τέμπλο της Μονής Προφήτου Ηλία

Κάθε πρόταση συνδυάζεται και με θεματικές επισκέψεις στις υπέροχες παραδοσιακές και γραφικές πόλεις της Φωκίδας αλλά σε υπέροχα μνημεία που η ίδια η φύση έχει φροντίσει να αναδείξει με τον δικός της ξεχωριστό τρόπο.
Προτάσεις:

 • Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία (Χρισσό): Αποτελεί τον ιστορικό χώρο εκκίνησης της Επανάστασης του ’21 στην Ρούμελη. Έχοντας βιώσει πολλές φορές την βαρβαρότητα των εκάστοτε κατακτητών δεσπόζει πια στις πλαγιές του Παρνασσού. Εντυπωσιακή αρχιτεκτονική αλλά και με την τέχνη να αναδεικνύεται μέσα από το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού της που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μετσοβίτη γλύπτη Αναστάσιο Μόσχο και αποτελεί ένα ατόφιο ξύλινο έργο ανεκτίμητης αξίας και ομορφιάς που αξίζει κάποιος να το γνωρίσει από κοντά.

 • Ιερά Μητρόπολη Ευαγγελιστρίας (Άμφισσα): O Μητροπολιτικός ναός της Φωκίδας φέρει την ευλογία της θαυματουργής Παναγίας της Τριχερούσας που δεσπόζει στο ναό. Δίπλα στον ιερό ναό υπάρχει το εντυπωσιακό παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο με το υπέροχο μωσαϊκό του.

 • Μετόχι Παναγιάς Ζυγωτής (Δελφοί): Μετόχι της Ιεράς Μονής Ιερουσαλήμ βρίσκεται στα ριζά του Παρνασσού στην ευθεία του ελαιώνα των Δελφών. Ησυχαστήριο ψυχών με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο να δεσπόζει με τον εκπληκτικό μωσαϊκό κορμό του.

 • Από τους Δελφούς έχετε φυσικά την ευκαιρία να επισκεφτείτε το φημισμένο Μοναστήρι του Οσίου Λουκά. Ένα από πιο σημαντικά βυζαντινά μοναστήρια της Ελλάδας χτισμένο σε έναν υπέροχο τόπο στις πλαγιές του όρους Ελικώνα. Τόσο το Καθολικό (που φιλοξενεί το Μουσείο της Μονής) όσο και τα μικρότερα εκκλησάκια (Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίας Βαρβάρας) είναι διακοσμημένα με μωσαϊκά, τοιχογραφίες και εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς.
  Μονή Οσίου Λουκά
  http://www.culture.gr/2/21/212/21201a/g212aa02.html

 • Βυζαντινή Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας (Βαρνακόβη): Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα μοναστήρια της Φωκίδας. Χτισμένο στις κορφές των Βαρδουσίων, 20 χλμ από το Ευπάλιο, προσφέρει την γαλήνη στον ταξιδευτή μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον με καστανιές που μαγεύει.

 • Μονή των Αγίων Αυγουστίνου & Σεραφείμ του Σαρόφ (Τρίκορφο): Ένα από τα ομορφότερα σύγχρονα μοναστήρια της Ελλάδας. Μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο. 400 σήμαντρα και 60 καμπάνες μεταφέρουν παντού το μήνυμα της χριστιανοσύνης και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους που το επισκέπτονται κατά χιλιάδες.

 • Μοναστήρι των Αγίων Νεκταρίου, Φανουρίου και Αγίας Φιλοθέης (Τρίκορφο): Ένα μοναστηριακό σύμπλεγμα από το οποίο ξεχωρίζουν οι μοναδικές κατακόμβες της Αγίας Φιλοθέης που παραπέμπουν στην πρωτοχριστιανική λατρεία του θεού εν μέσω διωγμών.

  Οι επισκέψεις σας μπορούν να συνδυαστούν με τις υπέροχες ακρογιαλιές της Φωκίδας. Από το Ευπάλιο, το Μοναστηράκι, τον Μαραθιά και τον Αγ. Σπυρίδωνα μέχρι την Τολοφώνα και τα Τριζόνια, την Ερατεινή, υπέροχες παραλίες σας περιμένουν να χαρείτε από ένα μπάνιο μέχρι σπορ και ψάρεμα. Όσο δε αφορά στην παραδοσιακή κουζίνα, τα πλούσια αλιεύματα και οι πολυάριθμες ταβέρνες σας προσφέρουν φρέσκο ψάρι στις καλύτερες τιμές

 • Ιερός Ναός Αγ. Νικολάου (Γαλαξίδι): Χτισμένος το 1805 στο υψηλότερο σημείο του Γαλαξιδίου ο ναός φημίζεται για το ξυλόγλυπτο τέμπλο του που αποτελεί μικρότερο ομοίωμα του τέμπλου της Μονής Προφήτου Ηλία Χρισσού με τις ανάγλυφες αναπαραστάσεις της Παλαιάς & Καινής Διαθήκης.

 • Εκκλησία Αγίας Παρασκευής (Γαλαξίδι): Δίπλα στον Ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Χτισμένος το 1848 φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό κατασκεύασμα. Ένα μοναδικό ηλιακό ρολόι που με τις αχτίδες του ήλιου επιμένει αν δείχνει την ώρα χρόνια τώρα. Σε συνδυασμό με το χαραγμένο στο μάρμαρο ζωδιακό κύκλο αποτελεί μία πραγματική επισκέψιμη εμπειρία.

 • Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Γαλαξίδι): Ένα βυζαντινό μοναστήρι με θέα στον υπέροχο Κορινθιακό Κόλπο και με σημαντικές βυζαντινές αγιογραφίες που μεταφέρουν εντυπωσιακά το χριστιανικό πνεύμα. Ίσως επιθυμήσετε να απολαύσετε ένα ταξιδιωτικό πικνικ στην ευρύτερη από το μοναστήρι περιοχή.

  Η επίσκεψη στο Γαλαξίδι είναι επιβεβλημένη. Σε μία κλασική ναυτική πόλη που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο. Απολαύστε τον καφέ ή τους ψαρομεζέδες σας και επισκεφτείτε το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο της πόλης.

 • Εκκλησία Ιωάννου του Προδρόμου (Κίρρα): Μία μικρή εκκλησία δίπλα στην παραλία της Κίρρας. Είναι όμως γνωστή για την θερμή της πηγή (το «Αγιονέρι» για τους ντόπιους) που φημίζεται για την θεραπεία στομαχικών παθήσεων.

 • Μονή Ιωάννου Προδρόμου (Δεσφίνα): Παλαιό μοναστήρι στο οροπέδιο της Δεσφίνας κοσμημένο με υπέροχες αγιογραφίες.

 • Εκκλησία των Ταξιαρχών (Δεσφίνα): Ένας παλαιός ναός στην κάθοδο από την Δεσφίνα και κρυμμένος ανάμεσα στο βραχώδες τοπίο με θαυμάσιες αγιογραφίες αλλά και μεγάλο κρυσφύγετο των επαναστατών της Ρούμελης το 1821.

 • Μονή Παναγίας Κουτσουριώτισσας (Λιδωρίκι): Ανάμεσα στο Λιδωρίκι και την Ερατεινή και κρυμμένη στα βράχια βρίσκεται η μονή της Κουτσουρούς. Το ιδιαίτερο του φυσικού κάλους της είναι μία μεγάλη αλήθεια όπως αλήθεια είναι ό,τι ορκίζεται και κάποιος στον χώρο της Μονής καθώς η Παναγία τιμωρεί το ψέμα.

 • Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Συκιά): Μια μικρή μεν αλλά εντυπωσιακή εκκλησία κοντά στο χωριό της Συκιάς. Χτισμένη μέσα σε μία σπηλιά ανάμεσα σε υπέροχους σταλακτίτες αλλά και μία λίμνη στο εσωτερικό της να δίνει μία πραγματικά άλλη διάσταση.

 • Μοναστήρι Ιωάννου του Βαπτιστή (Αρτοτίνα): Στις κορφές των Βαρδουσίων συναντούμε ένα υπέροχο ησυχαστήριο, την μονή του Ιωάννου του βαπτιστή. Μονή στην οποία και μόνασε πριν την είσοδό του στην Επανάσταση του 1821 ο Αθανάσιος Διάκος. Η γαλήνη και η ομορφιά της φύσης στις κορφές των Βαρδουσίων συναντούν επίσης και το διεθνές μονοπάτι Ε4.

  Μπορείτε να επισκεφτείτε την υπέροχη λίμνη του Μόρνου, βασική πηγή υδροδότησης της περιοχής της πρωτεύουσας Αθήνας. Σε περιόδους σχετικής ξηρασίας, έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά τον οικισμό του Κάλλιου, ενός χωριού στον πυθμένα της λίμνης. Η Συκιά αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους προορισμούς της οικογένειας των αναρριχητών. Ο τεράστιος κάθετος βράχος πριν την κορυφή της Γκιώνας δημιουργεί την γιγαντιαία σκιά του, λόγος που οδήγησε στην ονοματολογία του χωριού μέσω παράφρασης (Σκιά => Συκιά). Οι ορεινοί όγκοι της Γκιώνας και των Βαρδουσίων κρύβουν έναν οικολογικό παράδεισο. Μικρά χωριά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.

 • Παλαιά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Γραβιά): Ένα μικρό αλλά πανέμορφο μοναστήρι που παραδοσιακά συγκεντρώνει τις τοπικές πανηγύρεις. Χτισμένο το 1517, αποτελεί ιστορικό ορόσημο και σημείο συνάντησης της περιοχής που βίωσε ιστορικές μάχες κατά την διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 • Μονή της Παναγίας (Προσήλιο): Μεταβυζαντινό μοναστήρι γνωστό για τις υπέροχες αγιογραφίες του. Στις κορφές της Γκιώνας συνδυάζεται με πεζοπορία στις υπέροχες πλαγιές του βουνού.

  Η επίσκεψη στην ιστορική Γραβιά είναι επιβεβλημένη. Όπως και η επίσκεψη στο θρυλικό «Χάνι της Γραβιάς», τόπο της ιστορικής μάχης με ηγέτη τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, που σήμερα φιλοξενεί το ομώνυμο Μουσείο της πόλης. Στον δρόμο προς το Μπράλο βρίσκεται και ένα από τα λιγοστά συμμαχικά νεκροταφεία της Ελλάδας. Ξένοι στρατιώτες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναπαύονται ειρηνικά στον γαλήνιο τούτο τόπο που τυγχάνει της φροντίδας των συγγενών τους μέχρι σήμερα. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λιλαίας, η πανέμορφη και γραφική Αγόριανη αλλά και η εκπληκτικά παραδοσιακή Βάριανη στα ψηλά βράχια του Παρνασσού, είναι σημεία που θα σας συναρπάσουν. Για τους δραστήριους επιβεβλημένη επιλογή είναι η διάσχιση του φαραγγιού της Ρεκκάς. Ένα καθαρά πεζοπορικό φαράγγι που ξετυλίγει τις ομορφιές του Φωκικού τοπίου.
Γαλαξίδι

η Αγία Παρασκευή στο Κρόκι

η Αγία Φιλοθέη στο Τρίκορφο Φωκίδας

η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής Συκιάς

η Μονή της Παναγίας Βαρνάκοβας

Μονή Κουτσουρού

το εντυπωσιακό καμπαναριό στη μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρόφ στο Τρίκορφο Φωκίδας

ο Άγιος Νικόλαος Γαλαξιδίου

ο Άγιος Γεώργιος στον δελφικό ελαιώνα

η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στη θέση Παλιοπαναγιά

το εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους στο Χρισσό

Μονή Προφήτη Ηλία

το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία στο οροπέδιο των Καλανίων

η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με φόντο το Κρισσαίο πεδίο

ο Άη Νικόλας ο Μικρός στη θέση Πουρναράκι

ο Άη Γιώργης στο Κρισσαίο πεδίο με φόντο τους Δελφούς

Developed by Protean Technologies